Locatie

U start met het kiezen van de juiste plek voor de vijver in uw tuin. Deze plek heeft veel invloed op het biologische evenwicht in uw vijver. Dit biologische evenwicht is van belang om de vissen en waterplanten goed te laten leven.

Welke vormen van vijvers zijn er?

Natuurvijver

Een natuurvijver is eenvoudig in de aanleg en het onderhoud. Valle Verzasca legt uw natuurvijver graag voor u aan.

Lees meer over natuurvijvers.
 

Strakke vijver

Een strakke vijver met een hoogwaardig (Italiaans) design. Valle Verzasca legt uw strakke vijver graag voor u aan.

Lees meer over strakke vijvers.

 

zwemvijver

Een zwemvijver is dé droom van velen. Valle Verzasca legt uw zwemvijver graag voor u aan.

Lees meer over zwemvijvers.

 

Koivijver

Een koivijver speciaal voor uw koi karpers. Valle Verzasca legt uw koivijver graag voor u aan.

Lees meer over koivijvers.

 

Uw vijver aanleggen

De beste tijd voor het aanleggen van een vijver is het voorjaar (maart/april). In deze periode heeft de zon nog niet zo veel kracht en kan er zich een goed biologisch evenwicht opbouwen in de vijver. Wij leggen u uit welke volgorde en waar u op moet letten.

Voorbereiding

  • Wat moet er allemaal gebeuren, terrein ontruimen(bomen/gras/gebouwen/bestrating)
  • Voorbereiding: grondverzet
  • Grondwaterstand controleren
  • Soort grond bepalen (in verband met eventuele afvoer kosten)

Afgraven van de vijvervorm

Nadat u de vijver heeft uitgezet en de dieptes heeft bepaald kan het grondwerk beginnen.

Dit kan door middel van een graafmachine of het ouderwetse spitwerk. Van te voren moet overwogen worden of de vrijgekomen grond op het terrein kan blijven of dat het afgevoerd moet worden. Uitgaande dat vrijgekomen grond een volume heeft van 1.3 wordt 1 m3 vaste grond uitgraven 1,3 m3 losse grond, dus 30% meer. Hou u aan de vooraf bepaalde vormen en dieptes, dit om tegenvallers te voorkomen.

Stel, de vijver krijgt drie verschillende diepten:

  • een ondiepe zone van 20 cm
  • een middeldiepe zone van 50 cm en
  • een diep stuk van 80 cm

Omdat overal 10 cm zand op de bodem komt te liggen moet de vorm uitgraven worden tot een diepte van 30, 60 en 90 cm .

Let tijdens het graven goed op wortels en andere scherpe uitsteeksels. Haal deze allemaal weg, zeker in de zijkanten van de vijver zodat alles mooi glad is en vrij van scherpe delen zodat de folie niet kan beschadigen. Indien nodig kunt u een beschermdoek aanbrengen. Hiervoor is een doek van 200 gram/m2 normaal voldoende. Gaat u een beschoeiing gaat plaatsen om de vijver mooi waterpas te stellen? Maak dan gebruik van een hardhouten plank voor de rechte vijvers of een ecolat met piketten voor een organische vijver.

Probeer de folie zo goed mogelijk vlak en plooivrij aan te brengen. Zeker met een EPDM folie is dit vrij makkelijk te realiseren. Plooien kunnen met een speciale tape(coverstrip)prima weggewerkt worden zodat de folie er mooi glad inligt. Als de folie op zijn plaats zit, kun u hem bij de rand op maat snijden of knippen. Laat een folierand van minstens 50cm zitten. Deze kan later, bij de randafwerking ingraven worden.

Vullen van de vijver

Het beste is om de vijver te vullen met leiding water. Hierbij heeft u voor de vijver de ideale waarden van het water en zit er geen ijzer of andere ongewenste mineralen in. Tijdens het vullen kunnen planten als waterlelie’s en de zuurstofplanten op de bodem geplaatst worden. Op de hogere plateau’s kunnen oeverplanten in manden of in een moeras rand geplaatst worden. Als de vijver gevuld is wordt de folie ingegraven en verder afgewerkt met de door u gewenste materialen als een natuursteen rand of keien en turven.

Voorgevormde vijver aanleggen

Het aanleggen van een voorgevormde vijver gaat iets anders te werk. Probeer de vorm van de vijver zo nauwkeurig mogelijk uit te graven, net zolang tot de vijver er precies inpast. Controleer of de bovenrand van de vijver precies recht ligt, met een lat en een waterpas.

De ruimte tussen de vijver en de wanden van de kuil wordt opvult met zand.  Dit zand kunt u inwateren met de tuinslang.  Zorg dat de vijver gedeeltelijk met water gevuld is zodat deze niet kan gaan drijven.  Controleer hierbij voortdurend of de vijver nog waterpas ligt. Het geheel laten rusten voor minimaal 24 uur en dan kunt u aan de afwerking beginnen.

Plantenfilter

Indien u kiest om een plantenfilter aan te leggen, moet u voor het beste resultaat de volgende regels in acht nemen.

Gebruik nooit alleen lava split. Hier zit teveel aan zware metalen is. De beste verhouding is 30% lava en 70% grind met een maatvoering van 8-16 mm .

Zorg voor een open structuur onder in het plantenfilter door middel van stalen roosters met een speciaal doek hierop waar het grind niet doorheen kan zakken. Deze open ruimte onder het grind zorgt ervoor dat u het water goed kan verdelen  en een gelijkmatige upflow kunt bewerkstelligen.

Na het vullen kunt u de planten aanbrengen. De vuistregel hiervoor is 9 – 10 plantjes per m2.

Heeft u vragen over het aanleggen van een vijver? Neem dan contact met ons op!